Selecteer een pagina

Oudste cafe van Kennemerland

Volgens de stadsarchieven van Haarlem was al in 1571 sprake van een horecagelegenheid op het adres waar nu Café Spaarndam zit. De Kolksluis was vroeger een belangrijk deel van de handelsroute omdat Spaarndam toentertijd een open verbinding met de Noordzee had. Café Spaarndam was in die tijd een herberg.

In vroegere dagen heeft alleen het voorgedeelte dienst gedaan als café. In het midden stond een grote haard en liep een muur over de breedte van links naar rechts. Achter die muur bevond zich het woongedeelte. Na een grondige verbouwing zijn de muur en schoorsteen verwijderd en is de gehele begane grond een café geworden.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft er nog een grote verbouwing plaatsgevonden en daarbij is de vloer geheel vervangen. De fundering kwam in zicht en bleek op koeienhuiden te staan, een bouwmethode uit de 14ᵉ eeuw.

In de 19ᵉ eeuw heeft de familie van der Putten bijna 100 jaar het café in handen gehad. Henk Hoogland heeft er 30 jaar als uitbater de scepter gezwaaid. Leon begon in 1991 als barman in het café en nam in 1999 het café over. Leon en zijn vrouw Yvette draaiden het café met veel enthousiasme tot het café met Kerstmis 2022 sloot.

Sinds juni 2023 is Kees Heger de uitbater van het café. Dat is bij hem in goede handen. Hij was hiervoor eigenaar van het goedlopende Café de 1ste Aanleg in Heemstede.

 

Pin It on Pinterest

Share This