Selecteer een pagina

Café Spaarndam: het oudste café van Kennemerland

Volgens de stadsarchieven van Haarlem was al in 1571 sprake van een horecagelegenheid op het adres waar nu Café Spaarndam zit. De Kolksluis was vroeger een belangrijk deel van de handelsroute omdat Spaarndam toendertijd een open verbinding met de Noordzee had. Café Spaarndam was in die tijd een herberg.

In vroegere dagen heeft alleen het voorgedeelte dienst gedaan als café. In het midden stond een grote haard en liep een muur over de breedte van links naar rechts. Achter die muur bevond zich het woongedeelte. Na een grondige verbouwing zijn de muur en schoorsteen verwijderd en is de gehele begane grond een café geworden.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft nog een grote verbouwing plaatsgevonden; daarbij is de vloer geheel vervangen. De fundering kwam in zicht en bleek op koeienhuiden te staan; een bouwmethode uit de 14ᵉ eeuw.

In de 19ᵉ eeuw heeft de familie Van der Putten bijna 100 jaar het café in handen gehad. Henk Hoogland heeft 30 jaar als uitbater de scepter gezwaaid. Leon begon in 1991 als barman en nam in 1999 het café over. Leon en zijn vrouw Yvette draaiden het café tot het met Kerstmis 2022 sloot.

Het café is in juni 2023 heropend en wordt nu met veel enthousiasme voortgezet door Kees Heger en Maarten Benjamins. We kijken uit naar wat nog komen gaat!

De rijke traditie van paling in Spaarndam

Een unieke beleving bij Café Spaarndam

Café Spaarndam neemt je mee op een smaakvolle reis door de eeuwenoude traditie van palingroken. In het hart van het charmante polderdorp Spaarndam, dat bekend staat als het palingdorp van Nederland, beleef je de unieke band die de regio heeft met deze ambachtelijke delicatesse. In dit historische café uit 1571 wordt de historie van palingroken gecombineerd met een moderne, gastvrije sfeer.

De ziel van Spaarndam: paling en traditie

De historie van Spaarndam als palingdorp voert terug naar de 19e eeuw, toen de natuurlijke verbinding met de Zuiderzee en later het IJ en Noordzeekanaal het dorp een belangrijke plek maakten in de palinghandel. Deze rijke traditie wordt vandaag de dag levend gehouden door de ‘hofleverancier’ van café Spaarndam Holland Paling, een gerenommeerde rokerij die sinds 1832 paling bereidt volgens authentieke methodes: gerookt boven Europees eikenhout en met uitsluitend natuurlijke ingrediënten​.

Café Spaarndam: een ode aan lokale smaken

Bij Café Spaarndam proef je niet alleen de ambachtelijk gerookte paling, maar ook het verhaal van Spaarndam zelf. Geniet van vers bereide gerechten waarin paling de hoofdrol speelt, zoals klassieke toast met gerookte paling of innovatieve creaties als de stoofpaling in ‘t groen die de rijke smaak van deze vis accentueren.

Bezoek en ontdek

Kom genieten van de unieke combinatie van historie, smaak en gezelligheid. Of je nu een geboren en getogen Spaarndammer bent of van verder weg komt, Café Spaarndam heet je van harte welkom. Combineer een bezoek met een wandeling door het pittoreske dorp, rond de oudste sluis van Europa, een kijkje bij het Hansje Brinker-standbeeld, of een bezoek aan het historische gemaal en de forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Maak van je bezoek een culinaire én culturele ontdekkingsreis​

Ontdek Café Spaarndam en ervaar waarom paling zoveel meer is dan een gerecht – het is een verhaal, een traditie en een smaakervaring die je niet wilt missen!

Gerookte Paling van Palingrokerij Holland op het menu van Café Spaarndam
Gerookte Paling van Palingrokerij Holland op het menu van Café Spaarndam
Gerookte Paling van Palingrokerij Holland op het menu van Café Spaarndam

Pin It on Pinterest

Share This